1. Home
  2. /
  3. Nieuwsberichten
  4. /
  5. 2022
  6. /
  7. januari
  8. /
  9. 6
  10. /
  11. Dansscholen luiden noodklok

Dansscholen luiden noodklok

Het is 5 voor 12, Stichting Dansondernemers Nederland luidt de noodklok. Dansscholen hebben door de lockdown van vorig jaar al veel leerlingen verloren. Dansen is een binnenactiviteit en kan met goed fatsoen in veel gevallen niet buiten gedaan worden. Na een zeer slecht seizoen met een gemiddeld leden verlies van 35% komt de huidige lockdown extra hard aan.

Natuurlijk is er steun beloofd vanuit de overheid echter de dansondernemers vissen al vanaf het begin van deze crisis achter het net. “Met de ons toebedeelde sbi code zijn wij onder onderwijs ingedeeld waar slechts 18% van de vaste lasten wordt vergoed. In werkelijkheid liggen deze kosten veel hoger voor de dansondernemers.”, aldus voorzitter Gudo Cools. “Dit is op gewoonweg niet meer vol te houden. Het spaargeld is op! Dansschoolhouders hebben veelal eigen panden of huren deze met het bijbehorende vaste lasten plaatje van 34-37%. “Helaas houdt de RVO daar geen rekening mee en daarom voelen wij ons in de steek gelaten.” vervolgt Gudo Cools.

In de Tweede Kamer is in december een motie aangenomen om te onderzoeken onder welke voorwaarden sport en bewegen als essentieel bestempeld kan worden. “Dat zou voor ons een stap in de goede richting zijn. Er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat dansen gezond is voor lijf en geest. In de dansschool zien wij leerlingen van alle leeftijden. Voor jongeren is het een uitlaatklep en voor volwassenen vaak de enige vorm van bewegen. Voor hen is dansen echt essentieel.” zegt Gudo Cools. Dansscholen beschikken veelal over moderne ventilatiesystemen en er kan goed afstand gehouden worden. Bij dansstijlen met een partner bestaat het koppel voor 80% uit mensen uit hetzelfde huishouden.

In het laatste OMT advies staat dat binnen- en buitensport voor jongeren weer open moet kunnen nu ook de scholen open zijn. Stichting Dansondernemers Nederland pleit voor het direct openen van de dansscholen. De lockdowns en ontoereikende steunpakketten zullen er voor zorgen dat een hele sector omvalt en dreigt te verdwijnen.