Rutte bevestigt: Dansscholen op 1 juli weer open

24 juni 2020

In de persconferentie van vanavond bevestigde Minister-President Rutte waar wij al lang op hoopten: alle dansstudio’s mogen op 1 juli weer open in plaats van 1 september. Fantastisch nieuws dat we graag met jullie delen! In de komende dagen zullen er meer details bekend worden, houd onze website goed in de gaten.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/06/24/per-1-juli-15-meter-blijft-norm

Voorbeeld persbericht

Hieronder vind je een voorbeeld persbericht om op te sturen naar jouw contacten bij lokale (online) kranten, TV en radio. Kopieer de tekst in een mail, met als onderwerp: Dansschool X weer open. Lees de tekst dan goed door en plaats jouw naam of de naam van je dansschool op de X. Doe er een mooie foto bij of vraag of ze een foto of filmreportage komen maken tijdens één van de danslessen die je binnen geeft. Stuur het persbericht vervolgens naar redacties van zoveel mogelijk kranten, online kranten, lokale radio en TV.

NIEUWS 

Deze site is continue in ontwikkeling, net zoals het nieuws. Hieronder plaatsen we regelmatig updates. Uitwisselen met collega’s kan in de Facebookgroep Danspiratie of in de Facebookgroep Dansondernemers NL.

Bereid jouw leerlingen en docenten voor op de opening van de dansstudio. 

12 juni 2020

Als de dansscholen op 1 juli weer open mogen springen we een gat in de lucht! Er is nog wel het één en ander te regelen natuurlijk. Veel gemeenten en veiligheidsregio’s zullen vragen om een eigen ‘protocol’. Daarnaast zal je jouw leerlingen, docenten en andere medewerkers op de hoogte moeten brengen van de richtlijnen binnen jouw accommodatie, met een eigen ‘protocol’. We geven je graag wat ideeën om je op weg te helpen. Aan de slag! 

Dansscholen en landelijk beleid

Op 3 juni lieten we jullie weten dat het Basisprotocol Dans officieel is vastgesteld, maar dat dit helaas nog niet betekent dat de deuren van onze dansstudio’s weer mogen openen. Dansen valt weliswaar onder cultuur, maar omdat het gaat om binnen bewegen mogen wij, net als de sportsector, nog niet binnen van start. Een grote domper voor de sector en iedereen die van dansen houdt. Gelukkig kun je ter compensatie wel buitenlessen en online lessen aanbieden. 

10 Tips voor buiten dansen 

Er wordt op dit moment volop buiten gedanst, totdat we weer naar binnen mogen. Maar hoe dans je buiten als de vloer en de temperatuur zo anders zijn dan binnen? We vonden collega dansdocent Danielle Noordermeer bereid om tien tips voor buiten dansen te schrijven. Naast dansdocent is zij namelijk ook choreograaf en fysiotherapeut. Lees snel verder en doe je voordeel met haar tien tips voor buiten dansen.

Basisprotocol Dans akkoord bevonden

3 juni 2020

Goed nieuws voor de danssector! Vandaag is het Basisprotocol Dans officieel vastgesteld. Dit betekent dat het protocol ingezet kan worden om een veilige openstelling van de danssector mogelijk te maken. We zijn erg blij dat het protocol is vastgesteld al betekent dit nog niet dat we per direct onze dansstudio’s weer kunnen openen.  De regering beslist in de week voor 1 juli of de dansscholen weer open mogen. In dit artikel lees je waar je het protocol kunt vinden en hoe je je kunt voorbereiden voor als je weer open mag. 

Nieuws over de danssector

30 mei 2020

Zoals gisteren aangekondigd, komen we vandaag met belangrijk nieuws. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met onder andere de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In die gesprekken is bevestigd dat de danssector beleidsmatig onder cultuur valt, maar dat de maatregelen zoals die gelden voor de binnensport van toepassing zijn op de danssector. Dit heeft er vooral mee te maken dat bij dansen, net als bij binnensporten, sprake is van bewegen binnen. Wat dit betekent voor de danssector lees je in dit artikel.

Vandaag zijn er weer stappen gezet. Vanmiddag hebben wij vragen kunnen stellen aan Minister Van Engelshoven en onze zorgen die er leven in de sector gedeeld. 
Vanavond na de persconferentie is er contact geweest met Tweede Kamerlid Heerema. Hij  heeft voor ons aan de minster gevraagd of de openstelling van 1 juli ook geldt voor dansscholen. Houd onze social media kanalen in de gaten. Zodra wij het antwoord weten wordt het daar als eerste gedeeld.

Music photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Voorbeeld persbericht

Hieronder vind je een voorbeeld persbericht om op te sturen naar jouw contacten bij lokale (online) kranten, TV en radio. Kopieer de tekst in een mail, met als onderwerp: Dansschool X wil open. Lees de tekst dan goed door en plaats jouw naam of de naam van je dansschool op de X. Stuur het persbericht vervolgens naar redacties van zoveel mogelijk kranten, online kranten, lokale radio en TV. Doe er een mooie foto bij of vraag of ze een foto of filmreportage komen maken tijdens één van de buiten danslessen.

Maatregelen versoepeld: dans wordt zichtbaar

20 mei 2020

De persconferentie van 19 mei toonde aan dat het tijdens de lockdown goed is gegaan. De maatregelen worden versoepeld, maar zoals je hebt gehoord is er nog geen expliciet nieuws over de danssector. In dit artikel lichten we je in over de stand van zaken, onze vorderingen en over het nieuwe steunpakket. 

Nieuwe TOGS regeling: maximaal 20.000 euro voor kleine ondernemers

20 mei 2020

De TOGS-regeling is wordt verlengd en vernieuwd, in dit artikel lees je wat er gaat gebeuren met de tegemoetkoming voor de getroffen sectoren.

De ‘4.000 euro regeling’, zoals de TOGS-regeling in de volksmond heet, was een éénmalige tegemoetkoming, gift, aan ondernemers. Wanneer jouw bedrijf viel onder één van de getroffen sectoren kreeg je 4.000 euro voor het betalen van je vaste lasten. Dit was onafhankelijk van hoe hoog die vaste lasten waren. Deze regeling wordt nu aangepast en er wordt meer maatwerk toegepast.

Tijdelijke Noodregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) wordt verlengd

20 mei 2020

Zelfstandigen die inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een beroep blijven doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), zo is vandaag bekend geworden. Wel worden er voorwaarden gesteld aan de regeling.

Nieuw steunpakket: meer compensatie voor vaste lasten bedrijven

19 mei 2020

Het kabinet legt de laatste hand aan het plan, de details van het nieuwe steunpakket worden woensdag bekendgemaakt. Het kabinet wil met deze nieuwe regelingen bedrijven tegemoet komen waarvan de omzet voor een groot deel of helemaal is weggevallen.

Danssector in live debat

Op 18 mei 2020 vond het debat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat plaats. Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) bracht vragen van ondernemers in, onder andere van dans ondernemers. Over het geven van privé dansles en over de sector waar dansdocenten nu onder vallen: onderwijs, kunst en cultuur of sport. Bruins roept op om helderheid te geven en om perspectief te bieden. De vragen zullen in de loop van de dag beantwoord worden door de Minister. Via dansondernemers.nl houden we je op de hoogte van de gemaakte stappen.

Binnenhof wordt dansvloer: Dansondernemers klaar met multi- miljoenenverlies


Politiek neemt basisprotocol dans in ontvangst

Den Haag - 12 mei 2020

De Nederlandse danssector is keihard getroffen maar allesbehalve zielig! Dansondernemers zijn klaar om de 1,4 miljoen dansende Nederlanders weer te verwelkomen op de dansvloer. Hiervoor stelden zij het basisprotocol dans op, dat in ontvangst is genomen door Tweede Kamerlid Niels van den Berge van GroenLinks en door Cultuurminister Van Engelshoven. Dansers, dansdocenten en vakopleidingen staan te trappelen om te beginnen: schiet het al op in Den Haag?

Foto: Phil Nijhuis, Het duet 'Dance of the Blessed Spirits', een chorografie van Thom Stuart. Gedanst door Maria Jadue en Noa Siluvangi van het Haagse dansgezelschap De Dutch Don't Dance Division. Muziek: CW Gluck.

Buiten sporten, buiten dansen: hoe pak je het aan?

30 april 2020

Veel dansstudio’s gaven al online les. Nu is er nog een optie bijgekomen via NOC/NSF, namelijk buiten lesgeven! Verschillende dansstudio eigenaren zijn samen met de buurtsportcoach bezig om een protocol op te stellen om de danslessen voor kinderen tot en met 18 jaar buiten te laten plaatsvinden. Heerlijk om elkaar na de meivakantie weer live te zien en samen te kunnen dansen. Maar waar moet je op letten als je besluit om buiten les te gaan geven? In dit artikel geven we je vier tips zodat je weet waar je terecht kunt met vragen en zelf jouw weg leert vinden in de wereld van het protocol.

foto: Dans en Theater studio Annemieke Bais uit Ermelo

Stappenplan

5 mei 2020

Je kunt vast niet meer wachten: wanneer mogen we weer lekker dansen? Wanneer mogen de deuren van mijn zaal weer open? We begrijpen je volledig, zo voelen wij het ook. Graag informeren we je over de stappen die we met de kerngroep nemen, zodat je een idee krijgt waar we mee bezig zijn. En wanneer we met aangepaste reglementen onze eerste danslessen kunnen geven. Houd in gedachten dat er soms per dagdeel weer dingen veranderen en dat ook wij moeten anticiperen op die veranderingen. Hierdoor kan het wat langer duren dan gehoopt. Flexibiliteit gewenst, maar daar zijn we goed in! 5 6 7 8!

Vraag en antwoord

Er komen veel vragen vanuit de sector. Kijk eens bij 'vraag en antwoord' of leg contact met jouw eigen gemeente.  Of mail de vraag naar vragen@dansondernemers.nl.

Waar kan ik informatie vinden over compensatieregelingen voor ondernemers?
Op de website van de Kamer van Koophandel vind je veel informatie over regelingen. Kijk op www.kvk.nl/corona voor de laatste informatie.

Mogen wij buiten dansen?
Buiten sporten en dus ook dansles geven is toegestaan door de overheid voor kinderen t/m 12 jaar en jongeren t/m 18 jaar. Informeer bij jouw gemeente wat de richtlijnen zijn en wat je moet doen om toestemming te krijgen. Vraag de wethouder hoe de gemeente het heeft georganiseerd en wat voor jouw dansschool de mogelijkheden zijn. Op de website van de gemeente staat welke wethouder je moet aanschrijven of bellen.

Elke gemeente werkt met richtlijnen van NOC/NSF. Klik hier voor informatie van het NOC/NSF:https://nocnsf.nl/media/2669/nocnsf_protocol_verantwoord-sporten.pdf

Vragen over dansondernemers.nl? Stel ze online!

Sinds kort is deze website online. Het is een website die dagelijks meegroeit met het nieuws van de dag. De ontwikkelingen gaan zo snel! We vinden het fijn dat jullie ons met vragen weten te vinden en dat jullie zo meedenken op Facebook in de groepen Danspiratie en Dansondernemers. Maar waar kun je je vragen stellen? En welke mensen zitten er eigenlijk in de werkgroepen? In dit artikel maken we het bekend.