1. Home
  2. /
  3. Nieuwsberichten
  4. /
  5. 2020
  6. /
  7. oktober
  8. /
  9. 6
  10. /
  11. De nieuwe regels voor...

De nieuwe regels voor dans op een rij: hoe vind jij je weg? 

Dansondernemers Nederland organiseert regelmatig online bijeenkomsten voor dansdocenten en dansschoolhouders. Hier worden vragen gesteld en we wisselen informatie en ervaringen uit. Op 5 oktober was weer een online bijeenkomst. In dit artikel zetten we de hoofdpunten voor je op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent. 

Waar kan ik vinden dat dansscholen een uitzondering zijn op de 30 personen regel?

Dans (als kunst, cultuur of sport) is gelukkig weer deels een uitzondering op de regels. Dans is beweging en de regering heeft als uitgangspunt genomen dat sport en bewegen juist nu bijdraagt aan de weerbaarheid van de mensen. Lessen en oefenavonden kunnen gewoon doorgaan, er geldt geen expliciete eindtijd. Voor onder meer dans- en sportscholen is er een uitzondering gemaakt op het maximum van 30 mensen binnen. Na afloop van de activiteit geldt het maximum van 30 mensen wel. Dus het is de bedoeling dat cursisten na afloop van de les de accommodatie zo snel mogelijk verlaten. Er mogen geen toeschouwers aanwezig zijn, dus kijklessen kunnen nog niet.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/28/aangescherpte-maatregelen-om-de-verspreiding-van-het-virus-terug-te-dringen 

Mag de bar open in een dansschool? Wat is hierover te vinden? 

Dit is voor nu een grijs gebied. Op dit moment mogen wij open omdat wij gezien worden als binnensport. Als je het zo bekijkt mag een ‘kantine’, dus bar, niet open. Dansscholen zijn anders dan sportverenigingen en hebben vaak een horecavergunning voor de bar. Hierdoor kan je denken dat wij onder de horecaregels vallen en tot 22.00 uur open mogen. Het beste kan je over deze kwestie in conclaaf gaan met de gemeente of veiligheidsregio. Bereid je goed voor en zet op een rijtje waarom jij vind dat een bar open moet kunnen? De volgende argumenten kan je hierbij bedenken:

  • Hydrateren is belangrijk bij sporten en bewegen;
  • Er wordt nauwelijks alcohol gedronken in een dansschool;
  • Na de les gaat iedereen direct weer naar huis. Er is op dit moment geen nazit zoals bij andere sporten;

Dansondernemers Nederland is aangesloten bij het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en samen wordt er nog gezocht naar een oplossing voor deze kwestie. 

Wat moet ik doen als een leerling positief getest is? 

Deze leerling zal je op de hoogte brengen omdat de GGD vraagt om zelf een deel van het bron- en contactonderzoek te doen. Het RIVM heeft bepaald dat er sprake is van een nauw contact als je minimaal 15 min binnen de 1.5 meter van een besmet iemand geweest bent.  Het is wel verstandig om de cursisten van de les op de hoogte te brengen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/bron-en-contactonderzoek

Wat moet ik doen als ik er niet uit kom met de gemeente of veiligheidsregio?

Als je het niet eens bent met de regels die de gemeente of veiligheidsregio je oplegt, omdat ze niet overeenkomen met de landelijke regels, kan je een bezwaar indienen. |Doe dit bij voorkeur per mail, zwart-op-wit, zodat je het antwoord van een ambtenaar van de gemeente of veiligheidsregio altijd bij je hebt. Als wij hierbij kunnen helpen, dan horen we dat graag.

Kinderen met verkoudheidsklachten.

Wij hebben navraag gedaan hoe het zit met kinderen met een snotneus in relatie tot naschoolse dans- en sportactiviteiten. Van het ministerie van VWS hebben wij de volgende reactie ontvangen:
Zoals u op de site NOC*NSF kunt lezen in het algemene sportprotocol mogen kinderen tot 13 jaar met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, naar de kinderopvang, naar de basisschool of naar sporttraining/wedstrijd. Het kind hoeft niet getest te worden op corona. Dit geldt niet als het kind nauw contact is met iemand die corona heeft. Of als het kind bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is. Dan moet hij of zij wel thuisblijven. Deze richtlijn is geldig in heel Nederland.

(https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen

Download hier de beslisboom van BOink https://www.boink.info/download-beslisboom-verkouden-kinderen-toelaten 

Financiële vergoedingen

Er is een financiële vergoeding voor de doorlopende vaste lasten van amateurverenigingen. Dit zijn de lasten voor gas, water of licht, belastingen en heffingen, hypotheeklasten of andere kosten gerelateerd aan leningen en verzekeringen, personele lasten en onderhoud die direct betrekking hebben op het gebruik van de sportaccommodatie van de aanvrager in periode 1 of periode 2. Let op: huurverplichtingen zijn uitgesloten. Deze vergoeding kan tot 11 oktober aangevraagd worden. Ook dansscholen kunnen van deze regelingen gebruik maken.

https://www.dus-i.nl 

Mondkapjes

In de media wordt er steeds meer gesproken over het verplicht stellen van mondkapjes in de openbare binnenruimtes. Een aantal gemeenten en veiligheidsregio’s hebben al een dwingend advies afgegeven. Jaap van Dissel (RIVM) en Diederik Gommers (intensivist) benadrukken dat niet-medische mondkapjes niet helpen en dat je zelf mag kiezen of je dit al dan niet wilt dragen. Bij de normale sportbeoefening hoeft het mondkapje niet gedragen te worden (NOC/NSF).
https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen

De Wereldgezondheidsorganisatie is sporten met een mondmasker geen goed idee. In het volgende artikel lees je waarom:

https://www.womenshealthmag.com/nl/trainen/a33455832/sporten-mondkapje-corona/ 

Nieuwsbrief voor deelnemers van de stichting

Wil jij ook graag de nieuwsbrief ontvangen met belangrijk nieuws, tips en Zoom meetings? Schrijf je dan hier in als deelnemer van Stichting Dansondernemers NL.